juguem


activitats infantils
per fer a casa
que afavoreixen
els vincles familiars

select
Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

l'onze de setembre


diada nacional de Catalunya


TV3 | Joan Amades | equip TOC TOC

Alta en Web: setembre 2010



visionar video de TV3
Mireu i escolteu aquest reportatge sobre les runes del mercat del Born de Barcelona que romanen intactes des dels temps on la zona fou destruïda després de la guerra de Successió de 1714 per poder construir la Ciutadella i l'espai que l'envoltava. A més de la història del Born també s'expliquen els fets del setge borbònic i les seves funestes conseqüències.



origen de la celebració de l'11 de setembre
L'origen d'aquesta celebració se situa al final del segle XIX, en el marc de la Renaixença.
Inicialment la Diada era commemorada amb ofrenes florals al monument a Rafael de Casanova, a Barcelona i manifestacions de caràcter nacionalista, que sovint eren reprimides per autoritats governatives de la monarquia.

Després de la guerra civil de 1936-39, aquests actes van quedat totalment prohibits i, fins i tot, es va retirar el monument a Rafael de Casanova. Durant l'època de la dictadura franquista, la celebració de l'Onze de setembre va tenir un caràcter clandestí i qualsevol acte públic era sistemàticament reprimit per la policia.

L'any 1979
un any després de la mort del general Franco, es va autoritzar per primera vegada una concentració nacionalista a Sant Boi del Llobregat, que va tenir un caràcter multitudinari. Però el moment culminant de la celebració va produir-se l'any següent amb una manifestació històrica de més d'un milió de persones pels carrers de Barcelona.

L'any 1980
el Parlament de Catalunya va establir que la diada de l'Onze de setembre fos festa a tot el principat.

Així, és recorda la resistència de catorze mesos de la capital Catalana per la defensa de les  llibertats i les institucions del país, contra les tropes borbòniques castellano-franceses,
A Catalunya s'hi feia la guerra, la Guerra de Successió a la Corona Espanyola. Catalunya hi  participava al costat de l'Arxiduc Carles i segellant un de pacte secret amb el Regne d'Anglaterra, amb aquesta proposta els Catalans facilitarien ajuda militar enfront Felip V de Castella i els aliats es comprometien a respectar Carles III i les lleis catalanes. Barcelona esdevé sitiada per les  tropes franceses i espanyoles. La situació és complexa i perillosa. 


text Festes i Costums dia a dia Joan Amades | equip TOC TOC



personatges a conèixer d'aquesta diada

Rafael Casanova i Comes |  Nascut a Moià. Va ser l'últim Conseller en cap de Barcelona, màxima autoritat de la ciutat. El càrrec duia aparellat el grau de coronel de la Coronela, la milícia ciutadana, que era la base més nombrosa de la guarnició, i el títol de cap militar de la plaça. Formà part d'una Junta Secreta que preparà la revolta anti-borbònica de la ciutat amb el cap militar Antoni de Villarroel.

Al 1714  la situació de la plaça era desesperada a causa de la manca d'aliments i pólvora i la gran quantitat de ferits. Casanova, remarcant l'estat en què es trobaven i anunciant que la reserva de pólvora no cobria sinó les necessitats de dos o tres dies, exposà a l'assemblea de la Junta la conveniència de gestionar un armistici de dotze dies. Aquesta proposta no fou compartida per la majoria de membres de l'assemblea i la lluita continuà.

El dia de l'assalt final de les tropes borbòniques, l'11 de setembre, Casanova va presentar-se a la muralla amb la senyera de Santa Eulàlia, venerada pels barcelonins, per tal de donar ànims als defensors. Segons la tradició aquesta senyera només podia utilitzar-se en els moments de greu perill per a Barcelona. Durant l'assalt va ser ferit per una bala a la cuixa. 

Després de caure la ciutat en mans de les forces borbòniques, Casanova va falsificar el certificat de la seva defunció i va fugir de la ciutat disfressat de frare. Un cop fora de Barcelona s'instal·là a Sant Boi de Llobregat, on va seguir exercint com a advocat fins al 1737, any en què es va retirar. El 1719 va ser amnistiat públicament per Felip V. Morí el 1743 a Sant Boi de Llobregat.

 

Josep Moragues i Mas | nascut a Sant Hilari Sacalm. Formà part del Regiment de Reials Guàrdies Catalanes, el regiment d'elit català de l'exèrcit,i ben aviat ascendí en l'escalafó militar arribant a general de batalla, el grau més important de tots els combatents catalans.

El 1707, Moragues fou nomenat governador de Castellciutat, a la Seu d’Urgell. La tasca de defensa de la línia fronterera, atacada constantment, no fou gens fàcil i encara ho resultà menys a partir de 1710. Moragues es lliurà a una guerra de guerrilles contra els exèrcits borbònics a les comarques de l’interior. Inclusiu intentà, trencar el setge de Barcelona.

Moragues es convertí, doncs, en un dels elements més buscats dels borbons. Així, quan caiguda Barcelona intentà embarcar-se cap a Mallorca per poder-se exiliar, el capità de l’embarcació, atemorit, l’abandonà. Fou detingut i cinc dies després executat. Com a càstig exemplar per la seva lluita contra els borbons, el cap del general Moragues fou posat en una gàbia de ferro, i penjat al Portal de Mar, fins al 1727.



text Festes i Costums dia a dia Joan Amades | equip TOC TOC




recomanació | contes

Si voleu un llibres que il·lustri aquest fet, cliqueu aquí o aquí