juguem


activitats infantils
per fer a casa
que afavoreixen
els vincles familiars

select
Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

l'ou com balla


festa de Corpus


Festes i costums dia a dia | Joan Amades

Alta en Web: juny 2010

l'ou com balla: festa de Corpus


l’ou com balla

A Barcelona al sortidor del templet gòtic de la capella de Sant Jordi del claustre de la catedral i al de la Casa de l’Ardiaca, el dia de Corpus, es fa ballar un ou. Al voltant del raig del sortidor es fa una panera guarnida amb una garlanda de fulles i cireres i s’hi posa un ou, prèviament buidat; quan l’ou es col·loca damunt del brollador aquest l’enlaira i el fa ballar.

Es diu que l’ou com balla simbolitza l’hòstia consagrada sostinguda en la custòdia, la pila de la font;  però també és una clara al·lusió a la fertilitat. Era creença estesa que si l’ou queia fora de la panera i es trencava, era signe de desgràcia. Aquest costum de fer ballar l’ou per Corpus té un origen molt antic, del segle XV possiblement, i sembla provenir d’Itàlia. Era exclusiu de Barcelona, però després l’han adoptat altres ciutats catalanes.


text Festes i Costums dia a dia | Joan Amades



visita | l'ou com balla


A Barcelona, una de les ciutats on el ritus és més popular, es pot veure ballar l’ou en un circuit per les fonts de l’Ateneu Barcelonès, Casa de l’Ardiaca, claustre de la Catedral, església de Santa Anna, museu Federic Marés, Reial Acadèmia de la Bones Lletres, Palau del Lloctinent, al claustre de la Parròquia de la Concepció del barri de l'Eixample i també al Poble Espanyol.


equip TOC TOC