juguem


activitats infantils
per fer a casa
que afavoreixen
els vincles familiars

select
Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

Construeix el teu submarí retallable


Al fons del mar amb Narcís Monturiol


Institut ICTINEU

Alta en Web: febrer 2010

Construeix el teu submarí retallable: Al fons del mar amb Narcís Monturiol


Narcís Monturiol i el primer submarí

L'any 2009 es van complir 150 anys de l'avarament del primer Ictineu de Narcís Monturiol. Va construir uns dels primers submarins de la història, i va ser el primer que ho va fer sota criteris científics.
Aquest submarí de 7 metres d'eslora, tot de fusta, imitava la forma d'un peix . Va fer més de 70 immersions durant les quals es va recollir una gran quantitat d'informació científica que va servir de base per al disseny i la construcció del segon submarí, l'Ictineu II.

Monturiol va ser el primer en resoldre tots els problemes que suposava la integració d'un motor a vapor, l'únic motor existent al moment, en un medi aïllat de l'atmosfera. Amb aquesta solució integrava la resolució d'un dels problemes cabdals de la navegació submarina: l'atmosfera artificial. Els gasos resultants de la combustió del motor d'immersió eren oxigen, que després purificava per tal de fer-lo transparent. També s'havia adonat de la toxicitat del gas carbònic i va fer un aparell per tal d'eliminar-lo. En les cambres dels ictineus de Monturiol s'hi podia perllongar l'estança respirant com en el món exterior. En desenvolupar aquest projecte des d'un punt de vista científic va garantir que mai ningú corres cap mena de perill en les proves d'immersions i navegació submarina. Cap dels dos Ictineus va patir mai ni un sol accident.



ICTINEU III

El millor homenatge que se li pot fer és donar continuïtat a la seva obra des de la perspectiva amb què Narcís Monturiol va treballar en el seu temps, la investigació.

L'ICTINEUIII serà un submarí que tindrà aplicacions molt diverses. Des de la recerca científica en els camps de l'oceanografia, geologia o biologia, l'inventari i recuperació de restes arqueològiques, els treballs de divulgació científica, o els treballs marítims, fins a activitats turístiques i de lleure.

No volem oblidar el vessant humanístic de Monturiol i l'aportació beneficiosa que ell volia fer a la societat civil amb la construcció dels submarins, ja que ell creia que la ciència havia d'estar al servei de la humanitat per millorar-ne les condicions de vida. És per això que va concebre un submarí civil , no militar.

Aquest és el millor homenatge que podem fer a Narcís Monturiol: demostrar que els seus estudis i descobriments serviran per a conèixer moltes més coses del món submarí!


text Institut ICTINEU



Activitat proposada

Descobriu com era el ICTINEU I anant a les Drassanes de Barcelona
Descarregueu-vos el PDF i el podreu construir amb paper.

activitat cedida per l'Institut Narcís Monturiol de Figueres.