
Ingredients
Necessitem, ½ kg de farina (300gr de farina blanca i 200 de farina integral), 100g de sucre integral de canya, 50ml d’oli d’oliva verge, 3 ous, un pessic de sal, pell de llimona ratllada molt fina, plet o aigua (aquella que admeti la massa), 20-30g de llevat premsat fresc, culleradeta de matafaluga, 3 o 4 ous durs per decorar, 1 ou per pintar la mona
elaboració
Posem la farina sobre el marbre. Hi fem un forat com si fos un volcà. Desfem el llevat amb una mica d’aigua tèbia. Al mig del volcà hi afegim el sucre, l’oli, els ous, la sal, la pell de llimona, el llevat desfet i la matafaluga.
Amassem amb les mans ben netes, afegint-hi la llet o aigua en mica en mica, fins aconseguir una massa homogènia que no se’ns enganxi a les mans.
Fem una bola amb la massa, la untem amb oli d’oliva i la deixem reposar dins un recipient, tapada amb un drap, durant mitja hora
Ens untem les mans amb oli; traiem la massa del recipient i la tornem a amassar 2 o 3 minuts més. A continuació, fem una mena de pa rodó; hi fem amb els dits un forat al mig, que anirem engrandint fins donar-li forma de corona.
Posem el tortell en una plata de forn prèviament untada amb oli d’oliva o folrada amb un paper per cuinar al forn, per tal que no s’enganxi a la safata.
Fem tants forats al tortell com ous durs hi vulguem posar i els clavem amb closca. Deixem fermentar novament el tortell uns 15-20 minuts.
Escalfem el forn i quan sigui ben calent hi coem la mona a 180º durant uns 35-30 minuts (dependrà del tipus de forn). Abans de posar el tortell al forn el pintarem amb out batut i l’espolsarem amb sucre.
Per saber si la mona és cuita, punxem amb un escuradents. Si surt sec, ja podem apagar el forn i deixar-la refredar abans de tallar.
recepta cedida per Josefina Llargués
tradicions | la mona
Si vols informació d'aquesta tradició clica aquí
manualitat | pintem ous de pasqua
Per veure el procediment, clica aquí