educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | aprendre


Parc Astronòmic Montsec


L`observació a l`abast de les famílies


Alta en Web: setembre 2010

PAM

Centre d'Observació de l'Univers
El Parc Astrònomic del Montsec (PAM), es troba situat a la serra del Montsec, a cavall entre les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà a la província de Lleida.

El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació d'uns centres amb les particularitats de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i del Centre d'Observació de l'Univers (COU).

En particular, la baixa pluviometria (inferior a 500 mm/any), humitat moderada i un percentatge elevat de nits serenes, el feien un emplaçament adient. Les proves de qualitat d'imatges van demostrar que la seva alçada damunt del nivell del mar i la seva notable distància a la costa mediterrània, permetien tenir una estabilitat adequada.

Finalment, els estudis de contaminació lumínica van qualificar el cel de l'emplaçament del Parc Astronòmic Montsec com un cel lliure de contaminació lumínica.



Situació

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) és un gran multiespai lúdic amb l'objectiu de convertir-se en el centre de referència de la docència i divulgació de l'astronomia i la geologia a Catalunya.

El Centre d'Observació de l'Univers es troba situat al municipi d'Àger (La Noguera), a una distància de 3,5 km del nucli urbà, al costat del camí que condueix al coll d'Ares. Seguint el mateix camí i girant cap a l'oest després del coll d'Ares podrem veure l'Observatori Astronòmic del Montsec. L'Observatori es troba situat al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a l'est del Pic de la Corona a uns 1.570 metres sobre el nivell del mar.


Els espais

El COU consta de tres estructures principals: exposició permanent, l'Ull del Montsec i

Exposició Permanent |
L'àmbit astronòmic permet fer un repàs dels grans temes de l'Astronomia passant pel Big Bang, la formació de galàxies, l'evolució de les estrelles, els forats negres, la detecció d'altres planetes o el nostre veinat del Sistema Solar.
Ens trobem en un emplaçament amb una riquesa paisatgística, geològica i biològica molt destacada. Per això es reprodueixen i s'analitzen els diferents hàbitats que el Montsec acull i es repasa la història geològica del Montsec i amb ella tots els grans canvis que ha patit la Terra des de la seva formació.

L'Ull del Montsec |
L'Ull del Montsec és una instal·lació multimèdia excepcional, consistent en un planetari digital multimèdia que permet tant la recreació del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules de format cúpula completa que permeten mostrar al visitant aspectes diferents dels purament astronòmics, projectats en una cúpula de 12 metres de diàmetre.

El Parc de Telescopis |
El Parc de Telescopis és l'espai exterior del Centre d'Observació de l'Univers dedicat a l'observació del firmament, tant de dia com de nit. El configuren dos edificis amb cúpules astronòmiques i espai per a l'instal·lació dels telescopis portàtils del COU.


Visites diürna i noctuna

Exposició d’astronomia i medi natural del Montsec (visita lliure). L'Edifici Central del Centre d'Observació de l'Univers acull una exposició permanent que engloba els diversos àmbits destacats del COU, evidentment l'astronomia però també la geologia i la fauna i flora de l'entorn del Montsec hi tenen un paper primordial.

L’Ull del Montsec (visita guiada). Es tracta d’un planetari multimèdia digital amb una cúpula mòbil de 12 metre de diàmetre, on es realitza un passi de l’espectacle. En aquests moments es poden visualitzar l'espectacle "El Secret del Coet de Cartró", consistent en viatge pel Sistema Solar orientat a públic infantil i familiar o bé l'espectacle “Evolució” que explica tant els grans processos de l'Evolució de l'Univers com de l'Evolució de les espècies i és obert a tots els públics.

En la visita nocturna, un cop al mes, les dates i hores s'informaran a la web i al facebook, es realitza una sessió de reconeixement del cel en directe amb l'ajut del planetari. La sessió es completa amb l'obertura de la cúpula i la obtenció d'imatges amb el telescopi de l'Ull del Montsec.
En cas d’impediment meteorològic per obrir la cúpula del planetari en mode nocturn, es realitzaria un passi d’imatges en 3D de l’Univers.

El Parc de Telescopis (visita guiada).
És l’espai d’observació del Centre d’Observació de l’Univers on els visitants podran conèixer els diversos instruments que hi ha, així com observar el sol,si les condicions meteorològiques ho permeten. En aquesta temporada 2010, l'observació del Sol incorpora nous equipaments, de manera que podreu gaudir de la observació d' "El Sol en tres colors".


Horaris i tarifes

La visita té una durada de 2 hores. En horari noctun última admissió 2 hores abans de l’hora de tancament. Els cost de la visita diürna és de 6€ i de la noctuna de 8€, els menors de 5 anys és gratuïta.

Divendres i vigílies de festiu: de 18:00h a 24:00h.
Dissabtes: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 24:00h.
Diumenges i festius: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 22:00h.

Nadal (20 de desembre – 9 de gener)
Del 20 de desembre al 8 de gener: de 10:30h a 14:00h i de 16 a 24h.
El diumenge 9 de gener: de 10:30h a 14:00h i de 16:00h a 22:00h.
Els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener: el centre romandrà tancat.


PER VEURE ACTIVITATS del PARC, clica aquí



info
Parc Astronòmic Montsec. Centre d’Observació de l’Univers | Camí del Coll d'Ares s/n. Àger (Lleida) | 973 455 246 | info@parcastronomic.cat | www.parcastronomic.cat

imatge | Jordi Bas