educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | trobada


Les falles


Un esclat de foc i de color


Alta en Web: juny 2010

lleida.com

La celebració del solstici d'estiu, la nit de Sant Joan, és una de les festes més antigues que han perviscut a tots el Països Catalans i a tota la conca del Mediterrani. Així com a la majoria d'indrets les fogueres es fan amb mobles vells, a les comarques més altes de Catalunya el que s'encenen són troncs d'arbre. Aquests troncs roents són els que donen nom a la festa de les falles, la forma més arcaica d'aquesta festa de foc.

Dies abans de la nit de Sant Joan els joves del poble pugen a una muntanya propera per tallar els pins i preparar-los perquè s'assequin i cremin bé. Es trien els arbres, es tallen i s'esporguen les branques fins que queda ben net. Amb troncs i matolls es fa una foguera amb un tronc al mig, que es coneix amb el nom de faro, d'on sortiran les falles enceses. El faro pot ser en un punt alt de la muntanya o a la plaça del poble.

Arrencar el foc, símbol del sol, de la muntanya i baixar-lo cap al poble serveix per purificar els camps i els boscos, purificar la població i preservar-la dels mals esperits. Aquesta és la finalitat i el significat últim de les falles, encara que el ritual de la festa tingui diferents variants.

Antigament es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Avui dia les falles potser ja no espanten els mals esperits, però sí que atreuen un nombre considerable de visitants seduïts per aquest gran esclat de foc i color.



Falles arreu de Catalunya

Per gaudir d’aquesta festa en alguns indrets de Catalunya, cliqueu aquí


Una activitat per fer en família

Per explicar el solstici d'estiu i fer una activitat en família, cliqueu aquí



info
Viu a Lleida.com | info@lleida.com | www.lleida.com

imatge | David Guitart