educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | reflexió


L`addicció dels joves al xat o a la missatgeria instantània


Quin paper juguem els pares?


Alta en Web: juny 2010

Guillermo Bautista Pérez

Els pares hem de donar molta atenció a l'ús que fan nostres fills dels xats i de la missatgeria instantània. Aquests mitjans tanquen grans potencialitats comunicatives i, fins i tot, afavoridores del desenvolupament social i intel·lectual, però també molts riscos.


Una eina tan atractiva com perillosa
Les possibilitats i els avantatges comunicatius que ofereix els programes de missatgeria instantània i els xats són indubtables. Això, afegit a altres aspectes que caracteritzen a aquests potents recursos de comunicació d'Internet, com per exemple, la possibilitat d'encobrir-se després d'un alies o nick, permetent així guardar l'anonimat, els fan una eina tan atractiva com perillosa.

L'ús de la missatgeria instantània indubtablement té avantatges: des de poder comunicar-se amb companys de classe, fins a parlar amb familiars i amics allunyats geogràficament i a un cost reduït, fomentant així les relacions socials. Utilitzats d'una forma didàcticament adequada, també poden potenciar el desenvolupament cognitiu, com per exemple, el referit a la lecto-escritura. A més a més, no oblidem la necessitat que els joves desenvolupin habilitats comunicatives pròpies d'aquest tipus de mitjans, perquè es presenten com habituals en un futur immediat.

No obstant això, una utilització descontrolada o un ús excessiu pot emmascarar la necessitat de fugir de la realitat i de compensar carències emocionals o problemes de comunicació i de personalitat. Tot això, pot derivar en una addicció patològica a aquestes eines d'Internet. Per les característiques i potencialitats d'aquests mitjans, és necessari que prestem atenció a l'ús que d'ell fan els joves.



Què podem fer els pares?

Promoure un ús útil i coherent del mitjà, sense prohibir la seva utilització.

Preguntar perquè usen el xat
i amb qui parlen, sense que això suposi una actitud d'amenaça per a la seva intimitat.

Advertir del perill
que pot suposar quedar a través d'aquest mitjà amb persones desconegudes o també assenyalar la volatilitat de les relacions que s'estableixen en ell, si no es donen paral·lelament a una relació “cara a cara”.

Potenciar la comunicació i la relació amb i dels nostres fills, sobretot al si familiar i entre els seus iguals fora de casa. De vegades, les addiccions al xat són el reflex d'una falta de comunicació al si familiar.

Oferir alternatives per passar l'estona i “enganxar” als joves a fer altres coses: fer esport, anar a fer un passeig, o simplement intentar entaular una conversa sobre un tema d'actualitat i interès per a ells, poden resultar bones alternatives.


De totes maneres, si no observem conductes estranyes o anormals, hem de donar la justa importància al que pot suposar, en ocasions, una moda passatgera, deguda potser a l'etapa de desenvolupament en què es troben els nostres fills. No hem d'oblidar que les formes de comunicar-nos i establir relacions sempre han evolucionat paral·lelament al desenvolupament social. Les nostres formes de comunicació i de relació no són iguals que les dels nostres pares i les dels nostres pares tampoc ho són respecte a les dels seus, etc.



info
Guillermo Bautista Pérez. Professor de la Universitat Oberta de Catalunya expert en disseny, desenvolupament i innovació didàctica i curricular.

Familiaforum és un programa d’actuacions a favor de la família, que inclou també altres iniciatives: portal familiaforum.net, Escola de Família i línies de recerca i activitats de prestigi com premis, simposis, publicacions... | www.familiaforum.net

imatge | santsadurni.org