educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | natura


Delta del Llobregat


Un indret per visitar, descobrir i gaudir


Alta en Web: juny 2010

Espais Naturals del Delta del Llobregat

Espais Naturals
Els espais naturals del delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.

Visitant-los, sorprèn la gran diversitat biològica que alberguen. Estan situats al costat de camps de conreu, envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes. Hi podem trobar diferents ambients naturals: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna, gairebé úniques a Catalunya. Són uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica. Tenen una vegetació molt valuosa, amb una de les escases poblacions de trencadalla de Catalunya, amb presència de Stachys marítima, i s’hi han trobat més de 22 espècies diferents d’orquídies.

Els espais naturals del delta del Llobregat són una de les zones més importants de Catalunya quant a l’educació ambiental i la recerca. No hi ha cap gran metròpolis a la Mediterrània que gaudeixi d’uns aiguamolls d’importància internacional a les seves portes. És un indret per visitar-lo, per descobrir-hi el medi natural i gaudir-hi del paisatge, un indret on les condicions d’observació de flora i fauna són excepcionals.



Espais visitables
Els espais naturals del riu Llobregat - Cal Tet - Ca l’Arana |
Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l’Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura.

El Remolar - Filipines i la platja de Viladecans | És un dels espais naturals més emblemàtics, sobretot perquè s’hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l’estiu els limícoles omplen la maresma. Aquest espai ocupa 188 ha i inclou l’estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.

La pineda de Can Camins i la platja del Prat | Amb 48 ha, formen un espai costaner d’elevat valor biològic, molt escàs al nostre país. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per una gran diversitat de fauna i flora. A la platja trobem algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.

Les basses de Can Dimoni |
Són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 ha, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.



Fauna i vegetació

Vegetació | La vegetació del delta del Llobregat destaca per la diversitat de les comunitats vegetals que acull i per la raresa d’algunes de les espècies més emblemàtiques que hi trobem. La barreja d’aigües dolces i salades, els terrenys sorrencs i argilosos, la inundació ocasional o permanent són factors que expliquen la diversitat i la singularitat de la vegetació deltaica.

El Delta allotja la principal població de trencadalla i una de les poques poblacions de Stachys maritima de Catalunya. S’hi han registrat 22 espècies d’orquídies diferents i és una de les zones més riques i diverses de Catalunya en orquídies.

El Delta acull exemples significatius de la vegetació dels aiguamolls i dels sorrals costaners, així com algunes de les millors àrees de pineda litoral de pi pinyer sobre dunes del nostre país, amb una gran riquesa en fongs.


Fauna | El delta del Llobregat és molt important per a l’avifauna, ja que és un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental que uneix Europa i Àfrica. Al Delta s’han citat més de 360 espècies d’ocells, aquesta xifra és una de les més altes d’espècies vistes a la Península Ibèrica.

El Delta és, per a les aus, zona de descans, de muda, d'alimentació, de nidificació o d'hivernada. Es considera una àrea d’importància global en els inventaris científics, ja que acull espècies de conservació prioritària al nostre continent. Per això va ser declarat zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), perquè acull importants poblacions d’ocells d’interès comunitari prioritari.

Hi destaquen importants poblacions nidificants de camesllargues, corriols camanegres, corriols petits i cabussets. També hi nidifiquen altres espècies de distribució molt restringida a Catalunya, amb una o dues úniques zones de cria al país, com el bec d’alena, la perdiu de mar, el xatrac menut i l’ànec blanc. Les poblacions d’ocells hivernants també són de gran interès, en sobresurten els anàtids de diferents espècies.

El delta del Llobregat acull regularment 3 de les 15 espècies en perill crític d’extinció a Espanya: el bitó, la baldriga balear i l’àliga pescadora. D'aquestes 15 espècies, 7 més hi han estat citades o hi són presents en migració. A més de les espècies en perill crític, s'hi poden trobar tàxons en perill, vulnerables i quasi amenaçats.

També hi ha una destacada població autòctona de tortugues de rierol i de fartets, petit peix endèmic dels aiguamolls litorals de l’oest del Mediterrani. Als sorrals costaners destaca la població de l’escàs sargantaner petit.

Entre els mamífers, destaca la població de ratpenats, si bé no és tan nombrosa com fa uns anys: espècies migradores com el ratpenat de Nathusius i altres espècies que crien en els massissos del voltant utilitzen el Delta com a zona d’alimentació.

Els invertebrats no són tan coneguts. Tot i així, moltes espècies escasses i amenaçades habiten al Delta.




info
Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
Plaça de l'Agricultura 4 - El Prat de Llobregat | 934 793 201 | administracio@consorcidelta.org | www.deltallobregat.cat

imatge | Espais Naturals del Delta del Llobregat


Tots els espais són de visita lliure i gratuïta. Les zones d’accés controlat tanquen els dies 1 i 6 de gener, i 25 i 26 de desembre. Per al servei de visites guiades, grups organitzats i activitats, truqueu al 934 7932 01.