educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | aprendre


La Mar de Llengües


Parlar a la Mediterrània


Alta en Web: març 2010

Linguamón

La Mar de Llengües és una exposició itinerant que permet observar la Mediterrània des d’una òptica no gaire habitual: la de les seves llengües. La mostra aporta, a més, una visió del Mare Nostrum com a espai de contacte, intercanvi i enriquiment lingüístic i cultural. D'una manera interactiva i amena, la mostra fa tot un recorregut per les 24 llengües parlades en totes dues ribes de la Mediterrània i presenta moltes curiositats al voltant de les llengües, com ara els préstecs que les llengües d'aquest espai geogràfic s'han fet les unes a les altres o els lligams que han tingut al llarg de la història. L'exposició permet, doncs, observar la Mediterrània des de l'òptica de les seves llengües, promou el coneixement i la defensa de la diversitat lingüística i fomenta l'interès per l'aprenentatge d’altres idiomes.

Les llengües constitueixen la clau de volta de les cultures. Ens vinculen al passat i ens projecten vers el futur. Un futur que volem compartit, més encara a la Mediterrània, una regió del món que alguns pretenen frontera de civilitzacions i que nosaltres reivindiquem com a espai d’intercanvi.

La mostra, que viatjarà dos anys per tot Catalunya i els territoris de parla catalana, pretén apropar els visitants a les societats i cultures de la Mediterrània des de la llengua, promoure el coneixement i la defensa de la diversitat lingüística general i mediterrània en particular i aportar una visió de la Mediterrània com a espai de contacte, intercanvi i enriquiment lingüístic i cultural. Tot això mitjançant jocs, concursos i activitats sobre la diversitat lingüística de la Mediterrània.



La mostra itinerant pretén

Apropar els visitants a les societats i cultures de la Mediterrània des de la llengua.

Promoure el coneixement i la defensa de la diversitat lingüística general i mediterrània en particular.

Aportar una visió de la Mediterrània com a espai de contacte, intercanvi i enriquiment lingüístic i cultural.

Impulsar noves actituds positives, de reconeixement i respecte, envers totes les llengües i cultures.

Incentivar el diàleg entre cultures.

Fomentar l’interès per l’aprenentatge de llengües.



Els àmbits de l’exposició

Llengües, pobles i terres| El primer àmbit està dedicat al mapa de les llengües que es parlen a la Mediterrània.
S'hi veuen marcades unes àrees lingüístiques que corresponen als territoris on, des de fa segles, es parlen unes determinades llengües, les pròpies de cada zona. Al mapa també s’indiquen les fronteres estatals, una realitat política que sovint no coincideix amb la distribució geogràfica de les llengües. D'acord amb aquest criteri apareixen 24 llengües diferents, amb les seves àrees respectives.

Llengües a tot arreu| Està dedicat als diferents àmbits d’ús de les llengües, des de l'escola al món de la feina i el lleure. També es presenta la dimensió escrita i literària de les llengües, així com la diversitat d’alfabets.

Parlants| Muntatge audiovisual on intervenen sis personatges. Tots ells de diferents pobles de la Mediterrània. Els sis protagonistes es dirigeixen al visitant per implicar-lo i transmetre els valors de la diversitat lingüística i el respecte cap els diferents pobles mediterranis.



Horaris i visites guiades
Podreu visitar l’exposició a l’antiga fàbrica de Can Ricart, al barri del Poblenou, a Barcelona, fins l’11 de maig del 2010. Els horaris de visita de la mostra ‘La Mar de Llengües. Parlar a la Mediterrània’ són els dissabtes al matí i l’últim diumenge de cada mes. D’altra banda, aquelles escoles que estiguin interessades podran realitzar visites guiades a l’exposició trucant al telèfon 932 114 979.

Si vols veure les activitats relacionades adreçades a famílies, clica aquí



info
Linguamón-Casa de les és un organisme governamental integrat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona. La seva missió és acostar el món de les llengües als ciutadans; fer viure la riquesa lingüística de manera positiva a la societat; crear consciència per la sostenibilitat de la diversitat lingüística, i difondre les grans possibilitats que les llengües i les seves comunitats ofereixen | 932 689 073 | lfeans@gencat.cat

imatge | Linguamón. Casa de les Llengües