educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | reflexió


Com poder gaudir més de les festes en família?


Posar il·lusió per valorar les petites coses


Alta en Web: desembre 2009

Montserrat García Milà i Palaudàries

Els carrers de les nostres ciutats, que com grans aparadors, es van omplint de llum, música i color són el tret de sortida que ens vénen a anunciar la proximitat de les festes de Nadal, invitant-nos a participar d’uns dies de joia i de pau. Però certament no podem obviar una realitat que s’amaga darrere d’aquestes manifestacions i explosions d’alegria, i és que també alguns tracten de vendre’ns la felicitat a base de consumisme.

Sovint sentim alguns pares, i especialment mares, que expressen no sentir-se a gust aquest dies, comenten que ja tenen ganes que hagin passat, ja que per a elles són dies tristos. I és que l’ambient que ens comença a envoltar, parlant-nos de pau i felicitat, ens pot evocar allò oposat, ens pot posar en contacte amb els dols de la vida, amb situacions personals de tristesa, amb absències significatives, amb moments de soledat i dolor pel que s’ha tingut i ja no es té, o pel que mai s’ha pogut tenir.



Gaudir del que sí tenim
Ara és bon moment perquè els pares, davant d’aquestes situacions tan contradictòries ens parem a pensar en com construir les nostres festes de Nadal. Com en tants altres moments de la vida cal que estiguem atents perquè a dins nostre no domini la tristesa, la infelicitat i el mal humor pel que no tenim, sinó la voluntat de gaudir del que sí tenim. Tantes vegades recriminem això mateix als fills, sense adonar-nos que els estem oferint aquest mateix model. Per això és important que els pares ens preparem per tal de ser capaços d’oferir un ambient de generositat, un ambient de família orientat a donar-nos satisfaccions, en què hi predominin moments on puguem riure i gaudir tots plegats.

Per què no treballem durant aquests dies per aconseguir unes festes de Nadal diferents, i que un cop hagin passat ens quedem amb el sentiment que han significat una bona experiència emocional?

És important recordar el que el Dr. Bofill deia: “la salut mental té a veure amb aprendre a patir una mica menys i gaudir una mica més”. És important ressaltar la idea d’aprendre, doncs està relacionada amb l’esforç emocional per ser més capaços de gaudir del que tenim.



Un Nadal creatiu
Un dels elements bàsics d’aquesta preparació que proposo pot ser el viure les festes amb il·lusió, posar il·lusió i disposició a poder gaudir de les petites coses de cada dia, ja sigui una passejada per un parc, l’asseure’s a una terrassa a degustar un cafè, prendre el sol a la vora del mar, organitzar un passeig amb bicicleta, buscar un vídeo per veure’l tots plegats, una sortida al cinema, una excursió a una de les moltes fires de Nadal dels pobles del voltant, una xocolatada a casa amb els amics, una trobada per jugar al trivial, parxís, una vetllada musical. I tantes altres activitats quotidianes que segur que ens vénen a la ment.

Pot ajudar a crear un bon ambient proposar uns dies abans de Nadal el joc tan conegut de “l’amic invisible” i que pot durar part de les vacances, en què es tracta de fer feliç a la persona que li hagi tocat a un, de forma secreta, com a amic. Es poden donar idees de regals als petits, sobretot t si els ha tocat el pare o la mare, com fer petits serveis de la casa, rentar els plats, treure la pols, estar especialment amable i atent al que l’amic necessiti, preparar-li l’esmorzar i servir-lo al llit, sense descobrir-se. Ja veieu que ens podem organitzar aquestes vacances de Nadal de forma creativa.

I és que és part de la nostra responsabilitat com a pares el dotar d’experiències significatives la vida dels nostres fills, de manera que els ajudi a créixer amb la confiança que aquesta vida, malgrat tot, val la pena de ser viscuda.

Bon Nadal a tots i que de veritat ho disfruteu.



info
Montserrat García Milà i Palaudàries.
Psicòloga clínica, psicoanalista (SEP-IPA), psicoterapeuta(ACPP-AEPP).

Familiaforum és un programa d’actuacions a favor de la família, que inclou també altres iniciatives: portal familiaforum.net, Escola de Família i línies de recerca i activitats de prestigi com premis, simposis, publicacions... | www.familiaforum.net

imatge | www.guillemcarbonell.net