Gemma Baulíes
Ja ha arribat l’estiu! Una de les èpoques més boniques de l’any. Els dies són molt llargs i el temps és tan bo que podem estar més hores a l’aire lliure... Però per gaudir plenament, no ens hem d’oblidar de tenir present certes coses.
El calor és més intens que la resta de l’any i això fa que el nostre metabolisme s’hagi d’adaptar i, per tant, tindrà altres necessitats.
El menjar i el beure
La calor ens fa suar més. La suor és un magnífic mecanisme de regulació tèrmica que té el nostre cos. Però ens fa perdre aigua i minerals i per això és molt important beure líquids suficients per poder recuperar-los. I ho hem de fer abans de començar a tenir set. El líquid que ens traurà més la set és l’aigua. Sempre que sortim d’excursió o anem a la platja hem de portar una ampolla d’aigua per persona. Hauríem d’evitar les begudes refrescants industrials, ja que porten molt de sucre. Tampoc són convenients el cafè, ni el te, ni evidentment les begudes alcohòliques.
A l’estiu hi ha menjars que no venen de gust . Tots tenim menys gana, tant els infants com els adults. Però afortunadament hi ha aliments com les amanides o la fruita que passen fàcilment i, a més a més, són rics en aigua i minerals que es perden en suar. Les amanides de pasta, de llegums, el gaspatxo, el guacamole, els gelats de qualitat..., tot això és fàcil de digerir. La natura a cada època de l’any ens ofereix allò que necessitem per poder adaptar-nos millor.
En quant al vestir
A l’hora de vestir-nos, hem de portar roba i calçat que ens deixi transpirar més fàcilment i de colors clars, ja que aquests tenen la propietat de repel•lir més el sol.
La gorra, el barret, la boina es converteix en una peça de roba imprescindible en aquesta època de l’any per protegir-nos de les insolacions. I tant o més importants són unes bones ulleres de sol amb protecció UV del 100%.
Les radiacions solars
Hi ha moltes hores de sol. Gràcies al sol, hi ha vida. Necessitem les seves radiacions per donar-nos calor, per poder mantenir una secreció hormonal adequada i per poder sintetitzar la vitamina D, que és imprescindible pel ossos. També hi ha estudis que diuen que la llum del sol està relacionada amb els estats anímics: a més llum, més alegria. En fi, les plantes el necessiten per poder fer la fotosíntesi, el que vol dir que és la font de la vida a la Terra. Però no n’hi ha cap dubte que l’exposició excessiva al sol pot tenir efectes negatius sobre la nostra salut.
La llum del sol està formada per diferents radiacions ultraviolades; però solament tres ens arriben a la Terra:
- UVC. Són molt perilloses per l’esser humà. No arriben a la superfície terrestre perquè són absorbides per la capa d’ozó de l’atmosfera.
- UVB. Són parcialment absorbides per l’ozó i, per tant, solament arriba a nosaltres una petita proporció d’elles. Són les responsables que la nostra pell es posi vermella quan prenem el sol i fa que ens posem morens.
- UVA. Són més nocives que les anteriors, ja que són les responsables de l’envelliment i dels càncers de pell .
Una exposició inadequada al sol pot produir alteracions a la pell i als ulls. Desgraciadament no sempre podem notar el mal que ens està fent, ja que el seu efecte pot ser que no sigui immediat; però sí que és acumulatiu i no és fins després d’uns anys que poden aparèixer problemes com el càncer de pell o la degeneració macular de l’ull.
Les radiacions que rebem depenen de diferents factors:
- Del lloc del globus terraqui on ens trobem. La radiació solar és més intensa quan més a prop de l’equador ens trobem. També s’ha de tenir en compte que recentment s’ha descobert un forat a la capa d’ozó a sobre d’algunes regions d’Austràlia i Nova Zelanda. En tots aquests llocs les precaucions han de portar-se a l’extrem.
- De l’altitud, ja que no és el mateix estar arran de mar, que en una muntanya de 3.000 metres.
- De la superfície sobre la qual ens trobem, ja que aquestes radiacions es reflecteixen sobre ella i incideixen a la nostra pell. Per exemple, la neu provoca un reflex del 85% mentre que l’asfalt només ho fa en un 2%.
Tot i que sempre hem de tenir cura del sol, hi ha èpoques que hem d’anar més en compte. En els mesos d’estiu és important protegir-se del sol, principalment de 10 a 16h, que són les hores que incideixen les radiacions ultraviolades amb més força; fins i tot, els dies nuvolats.
Tant a la muntanya, com a la platja, als pobles i a les ciutats ens protegirem la pell amb la crema protectora solar amb un FPS (factor de protecció solar) de 15 o superior, que anirem posant-nos depenent de l’activitat que estem fent. El FPS extrem en protegeix unes 6 hores.
Si estem a l’aire lliure buscarem preferentment l’ombra i sempre que sigui possible ens hem de refrescar amb una dutxa o, si més no, amb una remullada.
Aquestes mesures preventives no solament van dirigides als infants, sinó també als pares, mares i altres adults. Els infants imiten els nostres comportaments i si incorporem aquestes pràctiques preventives a la nostra vida diària serà més fàcil que ells ho acceptin com quelcom natural; d’aquesta manera aconseguirem protegir-nos nosaltres i protegir els nostres fills i filles, no només ara sinó també en el futur. A gaudir de l’estiu!
info
Dra Gemma Baulíes i Romero. Pediatra. Homeòpata. Postgrau en Homeopatia (UB). Màster en Medicina Naturista (UB). Màster interuniversitari en Plantes Medicinals i Fitoteràpia (UB,UAB, COFB). Actualment treballa a l’ABS La Llagosta i té una consulta privada a Barcelona. Contacte: www.gemmabaulies.com | info@gemmabaulies.com
imatge | arxiu TOC TOC