educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | natura


Amb infants a la muntanya


El contacte amb la natura contribueix al creixement dels infants


Alta en Web: abril 2010

Lluís Aguilera Cuchillo

Una de les activitats més engrescadores per fer amb infants és anar d´excursió. El contacte amb la natura contribueix al creixement emocional, psicomotriu, intel·lectual i afectiu dels infants; a la vegada, potencia valors com l´esforç, la solidaritat, l´amistat, l´amor i el respecte per la natura, el compromís amb el grup, l´autoestima, l´instint de superació i el coneixement de les pròpies limitacions.


Adaptar les sortides a les edats
És bàsic adaptar les sortides a les edats, condicions i característiques de cada criatura. Si fem tot el procés de forma tranquil·la i respectant sempre la voluntat dels nostres fills i filles, a mesura que creixin, podrem gaudir de més i de sortides apropiades segons les edats dels infants.

En els primers mesos la criatura ha d´anar en una motxilla al davant amb els pares, solen pesar poquet i és fàcil abrigar-los.

Dels 6 mesos als dos anys (més o menys, depenent del pes) s´haurà de portar a l´esquena. Caldrà una motxilla adequada, que sigui còmoda tant per a l´infant, com per a qui el porta. En aquesta època els pares excursionistes solen recuperar el plaer de fer llargues caminades, ja que amb el moviment de la motxilla poden dormir una bona estona.

Quan comencen a caminar i pesen massa per dur-los a l´esquena (2-4 anys) comença un període difícil per a les aventures a la muntanya. Els itineraris hauran de ser molt curts i caldrà un objectiu engrescador (anar a veure un llac, una cascada, etc.

 A partir dels 3-4 anys si els agrada i van amb altres infants, se senten molt motivats i poden caminar més estona (fins a un parell d´hores).

Cap als 8-10 anys, si hem seguit les passes de preparació i formació adequades, podrem començar a plantejar de fer alguna ascensió i passar alguna nit en un refugi o en tenda.


Alguns suggeriments
- Preparar sempre la sortida.

- Conèixer el terreny és vital per si hi ha un canvi sobtat de temps o algú pren mal. Als més grandets, els corresponsabilitza de la sortida.

-Anar en grup amb altres nens, els estimula i els distreu.

- Estar atents a la meteorologia.

- Dur sempre calçat adequat, crema solar i barrets a l´estiu, samarretes i jerseis en entretemps i guants, bufandes i gorres a l´hivern.

- Dur sempre menjar i beure en suficient quantitat.

- Sempre estar atents a l´aparició de cansament dels infants. Mai sobrepassar els seus límits, ja que no voldran tornar a la muntanya.



info
Sortides amb família. A quatre passes de Barcelona. Jordi Bastart. Ed.Pòrtic Explorar Catalunya. 60 excursions per a infants de 3 a 8 anys. També hi ha el volum de 8 a 12 anys i el de 12 a 16 anys. Diversos autors. Edicions 62. Fundació Catalana de l´Esplai.

imatge | Marta Cuatrecasas