juguem


activitats infantils
per fer a casa
que afavoreixen
els vincles familiars

select
Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

el cucut


la primavera i els ocells


equip TOC TOC

Alta en Web: març 2010



el cucut

En ple equinocci primaveral, Pla ens recorda que el primer a donar la benvinguda al bon temps és el cucut. "El cucut és un dels animals que anuncia la primavera, l'element d'avantguarda del xivarri universal vegetal, animal i humà que els músics anomenen el despertar de la primavera.
El cucut, juntament amb les orenetes són bons indicadors de l'arribada de la primavera. Tot i que algun any, voldrien haver arribat una mica més tard.
Per aprendre més coses dels equinoccis clica aquí
Per aprendre un poema de primavera clica aquí

equip TOC TOC


els petits cucut

És característic d'aquesta espècie el parasitisme a què la femella sotmet els nius d'altres espècies, substituint els ous que hi ha als nius pels ous propis. Vers l'abril-juny, la femella pon un ou en cadascun dels nius de l'espècie d'ocell que la va criar quan era petita i després en retira un dels altres amb l'ajut del bec. Aquesta acció pot repetir-se fins a 12-13 vegades, o sigui que pot pondre 12 o 13 ous en sengles nius de l'espècie corresponent. Amb el manteniment del nombre inicial d'ous, cal observar el sorprenent mimetisme d'aquests envers els originals, és suficient perquè els pares parasitats confonguin la seua niada.

Un cop finalitzada la tasca, els pares se'n van a l'Àfrica tropical a passar l'hivern i vers l'agost setembre els petits, deixen el niu i marxen cap a l'Àfrica tropical, a hivernar, i sense que els seus pares veritables els expliquin el camí que han d'emprendre. Els cucuts venen quan comença la primavera i a la tardor s'en van a altres països on hi fa calor.

text viquipèdia



activitat proposada


Et proposem que escoltis i aprenguis a distingir aquest ocell pel seu cant.
El cucut ja fa dies que és deixa escoltar pels nostres boscos.
El cant és molt característic, cu-cut, cu-cut...

equip TOC TOC