educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | natura


La brama del cèrvol


Un impressionant espectacle a la Reserva de Boumort


Alta en Web: setembre 2010

Patronat de Turisme de les Terres de Lleida

La Reserva Nacional de Caça de Boumort (RNC) pertany al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i va ser creada per la Llei 17/1991 aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 d'octubre de 1991, amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen.

La Reserva té una extensió de 13.097 ha. Es troba situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, i abasta tot un seguit de serralades disposades transversalment de l'una a l'altra vall, d'entre les quals destaquen la serra de Boumort que dóna nom a la Reserva, la serra de Carreu, la serra de Cuberes i la serra de Batsacans.

L'altura màxima de la Reserva s'assoleix al pic de Boumort (2.077 m), al Pi Sec (1.917 m) i al del Cap de Carreu (1.848 m).

Ens trobem davant un paisatge típicament prepirinenc amb serres abruptes i relleu força accidentat que dóna peu a forts contrastos, la qual cosa afavoreix una gran diversitat.



La brama del cèrvol
L'època de la brama comença a mitjans setembre i finalitza a mitjans octubre. Durant aquest període els mascles es disputen les femelles i creen els seus propis harems, bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d'orina i rascant els troncs amb la cornamenta.
A l'època de la brama els individus dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l'harem. Per tant, durant aquesta època no paren de perseguir-se i lluitar amb la resta de mascles competidors, fet que els acaba provocant un desgast notable al final de la temporada del zel.

Els mascles més joves i els individus més dominats, s'esperen fins al final de la brama (moment en que els exemplars dominants estan molt desgastats) per cobrir alguna femella tardana.

Cal tenir en compte que el zel de les femelles té una durada molt curta, essent receptives només durant 24 hores.

Cap a mitjans d'octubre, la intensitat del zel dels mascles es redueix i les femelles comencen a abandonar els harems per tornar a ajuntar-se amb d'altres femelles fins a la tardor següent.


Que cal fer durant la brama a la RNC de Boumort

- Primer de tot cal tenir en compte que ens trobem en un moment vital per a l'espècie i per tant haurem d'extremar les precaucions per tal d'interferir el menys possible amb l'activitat d'aquest ungulat.

- Procurar sempre d'anar amb el màxim silenci.
- Circular sempre per les pistes principals i no l'abandoneu per acostar-vos als animals, per què notaran la vostra presència, deixaran de bramar i fugiran.

- Us recomanem que busqueu un punt on hi hagi una elevada activitat de brama i realitzeu una espera en silenci, d'aquesta forma serà més probable que feu alguna observació interessant.

- Porteu prismàtics i telescopi terrestre per facilitar l'observació. També us podeu endur una guia d'identificació d'ocells i de mamífers (grups de vertebrats més fàcils d'observar).

- És important disposar d'un vehicle tot terreny per realitzar segons quins recorreguts.

- Degut a la major afluència de visitants a la Reserva últimament també ha augmentat la quantitat de deixalles que es deixen a la muntanya. Per aquest motiu, des de la Reserva volem fer una crida al civisme per tal de que les activitats que s'hi duen a terme siguin sostenibles amb el medi natural.

- No es recomana l'excursionisme sense cap guia durant aquesta època.




info
lleidatur. com | Patronat de Turisme de les Terres de Lleida. Rambla Ferran 18 3r pis. Lleida | 902 101 110 | lleidatur@lleidatur.com | www.lleidatur.com

imatge | Casa-Refugi Arderico

Veure mapa, aquí