educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | trobada


Santa Tecla 2010


Festa patrimonial d’interès nacional


Alta en Web: setembre 2010

tarragona.cat/santa-tecla

Les festes de Santa Tecla 2010 són del 17 al 23 de setembre.

Tot seguit uns oferim unes explicacions dels actes més tradicionals que es desenvolupen al llarg d'aquests dies.



Matinades

El toc de matinades és la peça que els grallers interpreten a trenc d’alba, per tal de comunicar a la població l’inici de la festa. La jornada del 23 de setembre les gralles i els timbals, juntament amb els sonadors convidats, faran sonar tots plegats el toc de Matinades a les places del Mercat i de la Font. Recorren tant el centre de la ciutat com els barris


Anada i tornada de l’ofici

Anada a Ofici | Es tracta de la segona sortida pública del Seguici Popular al complet. En l’Anada a Ofici, la senyera portada per la Corporació Municipal i, per tant, la ciutat és saludada pels trompeters municipals en tres moments del recorregut -confluència dels carrers dels Cavallers-la Nau, als Quatre Cantons i a la plaça de les Cols- i en la seva arribada al pla de la Seu per l’Entrada o ballada conjunta de tots els elements festius. Els hereus dels antics oficis i gremis saluden l’emblema màxim de la ciutat, alhora que esclaten les salves pirotècniques i la tronada matinal.

Tornada d’ofici | Encara sense que l’Ofici hagi finalitzat completament, el Seguici emprèn la Tornada d’Ofici, que s’enfila novament pel carrer Major i que culmina a la plaça de la Font.
Ordre: Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria, Ball de Serrallonga, Àliga, Mulassa, Cucafera, Lleó, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Ball de Turcs i Cavallets, Ball del Patatuf, Ball de Cercolets, Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Dames i Vells, Ball de Gitanes, Ball de Valencians, Ball de Cossis, els Set Pecats Capitals, a Moixiganga, Colla Castellers Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Banda Unió Musical de Tarragona, sonadors, grallers, bandes i altres músics del Seguici.


Trompeters
Els tres tocs que interpreten- en arribar la senyera al carrer de la Nau, als Quatre Cantons, i en trobar-se la senyera de la ciutat a la plaça de les Cols-, rememoren les indicacions que es realitzaven per tal que el consistori i els gremis es dirigissin des de l’avui Antic Ajuntament fins a la Catedral.


Tanda de lluïment
La culminació de la Tornada d’Ofici, davant el Palau Municipal, és la Tanda de Lluïment. Aquesta exhibició del migdia de Santa Tecla és la més cerimoniosa de totes i combina, a causa de les dimensions de la plaça de la Font, l’escenari o cadafal de fusta amb l’escena circular a peu pla. La tanda s’acaba amb els versots del Ball de Sant Miquel i Diables que, com marca la consuetud en les principals viles festives del Camp i del Penedès, tanquen el lluïment del Seguici i donen pas a l’actuació castellera.

Ordre d’actuació de la Tanda de Lluïment:
Drac, Bou, Víbria, Ball de Serrallonga, Àliga, Mulassa, Cucafera, Lleó, La Moixiganga, Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Ball de Turcs i Cavallets, Ball del Patatuf, Ball de Cercolets, Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Gitanes, Ball de Valencians, Ball de Cossis, Set Pecats Capitals, Versots del Ball de Sant Miquel i Diables, Castells.


Castells
La plaça de la Font és una de les grans places castelleres del país tant pel nivell dels castells assolits com per la tradició de la diada –que antigament es feia a la plaça de les Cols. Aquest dia hi actuen les colles locals. L’exhibició clourà amb el pilar al balcó, des del qual l’enxaneta hi ascendirà.


Anada a processó, processo i tornada

El braç de Santa Tecla | El seguiment cronològic de la jornada ens condueix cap a la processó del vespre –dia 23-, una de les grans processons dels Països Catalans, de tot l’Estat i de tot Europa. Tota la festa, però en especial aquest moment, ens trasllada cap a una mesura sentimental de la ciutat que és impossible de copsar en cap altre moment de l’any, tant entre els mateixos tarragonins com entre els nombrosos visitants que hi assisteixen. Un cop la relíquia reposa dins el temple catedralici, fora el brogit és impressionant en un acte l’autoria del qual ningú no gosa atribuir-se, però que ha nascut amb la recuperació democràtica de la festa: la Baixada esbojarrada cap a la plaça de la Font.

Ordre:
Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria, Ball de Serrallonga, Àliga, Mulassa, Cucafera, Lleó, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Ball de Turcs i Cavallets, Ball del Patatuf, Ball de Cercolets, Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Dames i Vells, Ball de Gitanes, Ball de Valencians, Ball de Cossis, els Set Pecats Capitals, la Moixiganga, Colla Castellers Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Banda Unió Musical de Tarragona, sonadors, grallers, bandes i altres músics del Seguici.

Entrada del braç |
L’entrada del braç de Santa Tecla és el moment culminant de les festes. En retornar la relíquia a la catedral, l’espera tot el seguici popular per tal de fer-hi la seva ballada conjunta.

Col·locats d’acord amb la rigorosa disposició marcada pel protocol del seguici (veure plànol), els balls, bestiari, entremesos i representacions al•legòriques saluden la relíquia, tot fent la seva ballada mentre les músiques i els sons esdevenen una anàrquica simfonia. Les campanes s’alcen al vol i són disparades les vint-i-una salves pirotècniques, la col•lecció de focs d’artifici i la palma del martiri, una carcassa de grans dimensions que il•lumina el cel de la ciutat.


Goigs
Un cop la relíquia de la patrona és rebuda a l’interior de la catedral arriba el moment de la quietud per als qui entren al temple amb ell i canten els Goigs de la Santa.
Les primeres notícies d’uns Goigs a Santa Tecla es remunten a finals del segle XVI. Concretament tenim constància dels permisos que el Capítol catedralici donava anualment a la Confraria de Santa Tecla, instituïda l’any 1500.


Castell de focs

A les 22.30 h, El castell de focs de Santa Tecla el dispara cada any l’empresa guanyadora del Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials que celebrem a Tarragona cada primera setmana completa de juliol. Aquesta competició convoca empreses d’arreu del món en el certamen pirotècnic de la Mediterrània i un dels més prestigiosos de tot el món.


Per veure programació de les festes de SANTA TECLA 2010, clica aquí



info
tarragona.cat | 977 296 100 | ajuntament@tarragona.cat

imatge| ubetarragona.com