educant


continguts per acompanyar a mares i pares
en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | aprendre


Xamfrà, Centre de Música i Escena


Un granet de sorra per a la convivència


Alta en Web: març 2009

Àngels Roger

Xamfrà és un projecte de l’Arc Taller de Música Fundació privada en el barri del Raval de Barcelona, que mitjançant tallers de música, dansa i teatre incideixen en les vides dels infants i joves. Vol ser per als joves un espai on se sentin valorats, creixi la seva autoestima, descobreixin possibilitats en ells mateixos, riqueses personals que els eren desconegudes... i tot això amb la intenció que aconsegueixin seguretat per afrontar la vida i sentir-se més integrats en la societat. Porten quatre anys treballant i estan contents de la resposta.

Treballen sempre en grup respectant i deixant espai a totes les capacitats i ritmes de progrés individual. L’espectacle final serveix per motivar-los i facilitar la comunicació entre tots els tallers que hi participen. Busquen la interacció entre els membres del grup, la cooperació per obtenir uns resultats col•lectius a partir de la participació de cada individu.


Comunicació, responsabilitat, gaudi…


Tot aquest treball ajuda a establir relacions entre ells i fa possible una millor comunicació. Amplien el seu cercle d’amics i es troben en alumnes de diverses escoles i països, es valora la diversitat com a font de riquesa i es promou el respecte a les persones i a totes les cultures. Intenten que els infants i joves prenguin consciència de la seva responsabilitat individual dins el grup. Han de descobrir que tenen un compromís amb la societat. Pretenen, a través de l’art, capacitar als nois i noies per viure en el món, que aprenguin a conviure amb persones i cultures tan diverses.

Volen que els nois i noies descobreixin el gaudi estètic que proporciona l’art: música, dansa, teatre. Els alumnes gaudeixen i experimenten el plaer d’expressar-se personalment i col•lectiva. No es tracta de cap ensenyament obligatori, per aquest acudeixen al Centre lliurament perquè els agrada i troben quelcom que els satisfà, que els obre portes a viure noves experiències. Intenten que els infants visquin totes aquestes manifestacions artístiques amb rigor; però al mateix temps amb la dimensió joiosa del joc; que arribin a fer seu el treball col•lectiu que tenen entre mans fins el punt de viure’l amb la naturalitat i l’espontaneïtat que viuen el joc i l’integrin a les seves vides com quelcom natural.

En un barri com el Raval la no integració pot conduir a situacions de marginació o de violència. Xamfrà vol posar el seu granet de sorra en aquest esforç col•lectiu que moltes persones estan fent per la convivència. Estan convençuts que quan les diferències socials, racials, econòmiques d’un col•lectiu, barri... són tan paleses com al barri del Raval, el fet de servir-se de la música com a llenguatge comú i compartit i de la producció de projectes artístics com a via de motivació i de reconeixement social pot contribuir a la dignificació de les persones, al coneixement entre nosaltres i, en conseqüència, a la concòrdia entre tots.


info


Xamfrà | Carrer dels Àngels 1 bis | 628 924 603 | xamfraraval@wanadoo.es | www.xamfra.net

imatge | Tot Raval