educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | reflexió


El Turisme Responsable


Les vacances en família són un bon moment per compartir, transmetre valors i practicar la solidaritat


Alta en Web: juliol 2010

Setem-Catalunya

Per a moltes persones les vacances d´estiu solen ser l´època de l´any que, més fàcilment, podem desconnectar de l´estrès i les obligacions del dia a dia i abocar-nos de ple a les nostres aficions i a compartir bones estones amb la família o amics.

En molts casos també són un moment privilegiat per educar i transmetre valors als més menuts, ja que no sempre els podem dedicar tant de temps com durant les vacances. Així mateix, aquestes també poden suposar un moment immillorable per ser solidaris i d´aquesta manera transmetre aquells valors i principis de manera coherent i pràctica, a la vegada que coneixem de primera mà altres cultures i realitats socials.



Alternatives al turisme de masses convencional
En aquest sentit, en els darrers anys han sorgit diverses alternatives al turisme de masses convencional, i que sota denominacions variades (Turisme Responsable, just, solidari...) agrupen viatges duts a terme tot seguint una sèrie de criteris ètics amb l´objectiu de generar impactes positius en les zones de destinació, tant a nivell econòmic com a nivell ambiental i social. L´impacte del turisme I és que cada any al nostre planeta uns 700 milions de persones es desplacen a l´estranger, en la major part dels casos per raons de turisme.

Aquest fet pot tenir (i té en molts casos) efectes devastadors sobre les destinacions turístiques, especialment a països del Sud o en vies de desenvolupament. Si bé és cert que l´activitat turística també pot comportar ingressos, llocs de treball i desenvolupament en aquells països, el fet és que en la majoria de casos no és així. El treball que genera l´activitat turística de masses sol ser estacional, poc qualificat i sovint inestable. Els ingressos que suposa acostumen a concentrar-se en les mans d´uns pocs empresaris (majoritàriament de països rics del Nord) o bé, en alguns casos, poden generar desequilibris socioeconòmics importants entre la població local que té accés a l´activitat turística i la que no, amb les conseqüents implicacions negatives que això pot tenir.

En moltes d´aquestes situacions el xoc entre les cultures del visitant i de la comunitat d´acollida sol fer-se des d´una posició de desigualtat clara i pot portar a interpretacions errònies d´ambdues parts sobre la realitat de l´altra cultura. I en darrer lloc, però no menys important, els impactes mediambientals del turisme convencional de masses en molts casos són devastadors i no permeten marxa enrere, esgotant o malmetent de manera irreparable els recursos naturals o paisatgístics d´una determinada regió.



El Turisme Responsable
El terme Turisme Responsable (TR) fa referència a l´actitud de respecte cap als llocs i a les persones amb les quals el viatger entra en contacte al llarg de la seva estada al país que visita.

El TR és un concepte ampli que inclou, a més del respecte mediambiental ja definit anteriorment pel moviment del Turisme Sostenible, sobretot, criteris de respecte cultural i social cap a les poblacions i les societats d´acollida. No es tracta d´un simple Turisme Alternatiu. La idea de reciprocitat, d´atenció a la gent amb la qual s´entra en contacte i l´esforç de construir relacions interpersonals el fan diferent. Tot i que el TR i els seus principis puguin ser aplicables a qualsevol destinació, és en viatges a països del Sud o econòmicament empobrits quan aquest pren un major sentit, ja que l´impacte de l´activitat turística en aquestes destinacions (tant l´impacte positiu com el negatiu) pot ser molt major.

En els darrers anys han anat apareixent diverses iniciatives de TR al nostre país, la majoria d´elles realitzades per ONGs que acostumen a tenir ja una àmplia trajectòria i experiència en activitats similars com poden ser camps de treball i solidaritat, brigades o intercanvis culturals. En línies generals aquestes propostes de TR acostumen a realitzar-se en grups reduïts i solen caracteritzar-se per incloure visites als principals llocs d´interès natural, turístic i cultural del país, a la vegada que es porten a terme visites a organitzacions o entitats locals que treballen pel desenvolupament, els drets humans o la justícia social. A banda d´això, també cobra especial rellevància la convivència amb famílies o comunitats locals del país, activitat que generalment és facilitada per un guia local que també sol desenvolupar un cert paper de mediador intercultural.

Pel que fa als preus d´aquest tipus de propostes alternatives, generalment solen ser equiparables als d´altres propostes de turisme convencional de característiques similars, o fins i tot menors, i sempre amb més garanties que l´impacte del nostre viatge en el país d´acollida serà més equitatiu i positiu.

Pel que respecta a comoditat o serveis, l´oferta disponible pot englobar opcions molt variades, però generalment es tracta de viatges aptes per a totes les edats i que permeten gaudir unes bones vacances en família.

En qualsevol cas, les entitats organitzadores ens poden informar més detalladament sobre aquelles rutes que puguin tenir un nivell de dificultat o de contrast cultural més elevat d´acord amb les nostres capacitats o interessos. En la majoria dels casos també es porta a terme una formació prèvia al viatge en la qual es treballen diferents qüestions, com per exemple la convivència en grup, els principis del TR, diversos aspectes de la realitat sociocultural del país de destinació, o tallers de fotografia solidària en viatges, entre d´altres.

Així doncs, aquest tipus de propostes de turisme alternatiu, poden ser una gran ocasió per a conèixer altres cultures, practicar idiomes, obrir la nostra ment a altres realitats, reflexionar sobre la nostra manera de viure i els problemes del nostre planeta, compartir el nostre temps i el nostre oci de manera responsable amb persones que ho agrairan enormement i, en definitiva, viure noves experiències a través d´unes vacances diferents en família.



info
SETEM-Catalunya és una ONG independent i participativa de Solidaritat Internacional fundada l´any 1968, que treballa per promoure unes relacions Nord - Sud més justes i atacar les causes de les desigualtats al nostre món. Per això SETEM treballa, juntament amb ONG del Sud, en sensibilitzar la nostra societat, pressionar els governs i les empreses, i promoure transformacions personals i col?lectives per aconseguir un món més just. Amb aquest objectiu porta a terme diverses activitats, com ara formació i estudis, campanyes de sensibilització i denúncia, intercanvis Nord-Sud, promoció del Comerç Just i el consum responsable, o el foment de les Finances Ètiques. | Bisbe Laguarda 4. Barcelona | 934 415 335 | www.setem.cat | rutes@setem.org

Imatge | copyright Gil Atance