educant

continguts per acompanyar a mares i pares en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | reflexió


L´embaràs


Preparar-se per ser mare o pare


Alta en Web: setembre 2008

Cristina Silvente

L´embaràs sol ser un moment especial per a qualsevol dona. A vegades és el primer, molt esperat després de mesos d´intentar-ho, d´altres són els segons, els tercers..., en ocasions altres embarassos o bebès s´han perdut en el camí i d´altres ha vingut inesperadament, però s´ha decidit amb alegria tirar endavant, també hi ha qui el busca i ràpidament queda en estat. En qualsevol dels casos, una sèrie de canvis es produeixen a nivell físic i psíquic. El nostre cos està tenint una tasca cabdal: crear un ésser viu, i per això necessitarà molta energia i vitalitat. Entendre els canvis que es produeixen com un fet normal davant una situació tan especial, pot fer que no estiguem amoïnades pel que ens passa o, almenys, viure-ho amb més tranquil·litat.

A partir de l´embaràs, una dona mai torna a ser la mateixa, els darrers descobriments en neuropsicologia així ho demostren: les cèl·lules embrionàries passen al cervell de la mare i el regeneren. Els científics diuen que es mantenen allà fins 27 anys després. El cervell canvia durant l´embaràs, havent modificacions estructurals i metabòliques que el preparen per la benvinguda del nadó.

Per altra banda, si tenim en compte la salut com un tot, veurem que tots els factors són importants: els físics, els psicològics, els socials i els culturals. És una ocasió ideal per gaudir de les petites coses, de tot allò que ens fa sentir bé o ens roba un petit somriure: estirar-nos al sofà, escoltar aquella melodia, cantar, una dutxa, l´olor de les flors, el camp, el mar, visitar un museu, gaudir d´aquell llibre, d´una conversa interessant, del riure d´una criatura, aquell menjar tan deliciós, una carícia, un massatge, un passeig agradable, ballar...regals per tots els sentits.

Rescatar capacitats i recursos
La nostra dieta és molt important, però no tant per controlar el pes, sinó més aviat per menjar aliments rics en diferents nutrients que necessitem per aquest estat tan extraordinari. Menjar poquet, sovint, variat, el més natural possible. És fonamental escoltar el que ens diu el cos, respectar els seus ritmes, la seva necessitat. L´embaràs és una bona oportunitat per tenir cura de nosaltres mateixes, per mimar-nos i mimar al bebè que portem a dins. Moltes dones es troben que volen fer les mateixes coses d´abans, o fins i tot més, i el seu cos no les acompanya. La son, el cansament són petits avisos del nostre cos que ens diu: Eh, necessito guardar energies perquè estic treballant molt!?

A vegades hi ha altres aspectes que acostumem a passar per alt: què em preocupa, què hem de fer front, com són les nostres relacions socials, familiars, com ens trobem a la feina. Algunes dones han de prendre decisions importants, altres es canvien de llar, a la feina volen deixar-ho tot arreglat per quan vingui el nen o la nena, altres passen situacions difícils i algunes tenen un moment brillant per ser mares. La qüestió és veure què podem fer, qui o què ens pot ajudar o què ens fa sentir més fortes, més segures, més bé. Tots i totes tenim capacitats i recursos per fer front al que esdevé a la vida, fa falta rescatar-los i posar-los en marxa.

Conèixer els processos normals
Malgrat que l´embaràs el passen les dones, els homes també hi són presents i el seu paper és cabdal. Entendre els canvis de la dona, els seus propis, plantejar-se el futur des d´una altra perspectiva... també necessiten un temps de preparació. A vegades oblidem la seva tasca.

Preparar-se per ser mare o pare en la nostra societat és molt important. La nostra societat separa molt la maternitat/paternitat de la resta d´activitats, els nous pares i mares no estan en contacte habitual amb d´altres o no comparteixen aquesta tasca normalment. Les dones d´avui dia no han vist d´altres parir, alletar, criar...només tenim uns estereotips, mites i tabús que ens pinten una realitat diferent. Conèixer els processos normals, acompanyar-los segons el nostre cor, el nostre instint... ens ajudarà molt, sens dubte. Els mesos d´embaràs ens donen un temps per valorar què volem fer: conèixer les diferents alternatives i escollir aquella que millor ens convé o que s´adapta més a la nostra manera de veure la vida. No existeix una única manera de viure l´embaràs, una única manera de parir, una única manera de criar.

Un fet que sol succeir quan estem embarassades/embarassats és que ens encarem molt al part; però deixem de banda el postpart, malgrat que les llevadores o les persones que ens donen informació ens preparen i ens en parlen. No hem d´oblidar que el part són unes hores, i el postpart molts dies, setmanes o, fins i tot, mesos. Durant l´embaràs també ens hem de preparar per això, i molt. El postpart no ha de ser una experiència terrible, sinó que, com tot, hem de saber què és el normal i el que es pot esperar, com és un nadó, quins són els seus ritmes, etc. La majoria de dones volen alletar els seus fills o filles, però no ho han vist mai o no coneixen el funcionament de les seves mames. Llavors, quan ve una dificultat o alguna cosa que se surt d´aquests mites i estereotips, tot es fa molt dur. Hem de tenir clar que les dones som capaces de donar el pit, igual que parir i tot el que s´ha fet al llarg de la història. Al postpart necessiten, això sí, molt de suport de tothom: la parella, la família, els amics i els professionals. Algú que els recordi que elles sí poden. I la parella, en general, saber que ells són els millors pares i mares que el seu nadó pot tenir.



info


Cristina Silvente. Llicenciada en Psicologia per la UAB, segueix els estudis de Postgrau en el l´àmbit social i de la salut, Màster en Medicina Preventiva i Promoció de la Salut. Actualment forma part de l´equip del Servei d´Atenció Psicològica a Emergències del COPC i també de Titània com a psicòloga. Formació complementària en l´àrea de trauma, dol, inclosa formació a EMDR
www.cristinasilvente.com

Titània-Tascó és una cooperativa que sorgeix per donar resposta a la necessitat i al desig d´algunes dones i de les seves parelles de viure la maternitat i la paternitat d´una manera responsable. El nostre desig és informar les dones i homes i que així puguin responsabilitzar-se dels seus processos i decisions en relació a l´embaràs, al part i a la criança
www.titania-tasco.com

cd
Nacer, Renacer de Rosa Zaragoza | Músiques per acompanyar el naixement, 70 minuts de cançons, poesies, testimonis i fotos per ajudar en el procés de donar a llum i donar-se llum. Adjunta material pràctic: exercicis respiratoris, massatges... i informació del postpart, lactància i bibliografia.

imatge | redacció TOC-TOC